Blog navigation

Hvad er vekstlys?

32292 Visninger

Vekstlys  

Vaekstlys over planter på bord

Hva er vekstlys?

I denne bloggen vil vi gjerne forklare hva vekstlys er og hav du kan bruke det til. Første vil vi gjenerelt forklare hva lys er. Forklaringen er veldig kort og skal bare brukes til å gi et innblikk i hva lys er og hvad som er viktig når vi senere skal prate om lys og platnelys. 

 Lysets spektrum

 

 

På bildet over kan se den delen av lyspektret som vi mennesker kan se. Som du kan se er dette en veldig liten del av spekteret. I figuren under kan du se fargene som er synlig for oss mennesker.

Synligt lys

Hvilket lys har plantene bruk for?

Plantenes lys behov er noe annerledes. Planter har ikke bruk for alle fargene/delene i sollyset. Overordnet har de bare bruk for det røde og det blå lyset. Det har bruk for det blå lyset i spiringsfasen og tidlige veksten, hvor stilker og blader skal styrkes. De skal bruke det røde lyset for vokse seg store, i den middel til sene veksten, og til å lage frugt og/eller blomster.

Det lyset plantene har bruk for defineres som en PPFD-verdi. Det er alt det lyset som ligger innenfor bølgelengdene 400-700 i lysspektret.

I en vekstlys sammenheng blir PPFD-verdier målt ut fra PAR spektret (Photosyntese Active Radiation). PPFD måles i umol/m2/s, eller mikromol, pr kvardatmeter, pr sekund. PPFD kan sammenlignes med LUX veriden som brukes til mennesker for å måles hvor mye lys det er i et rom.

PPFD måles typisk med et PAR meter ved forskjellige avstander fra en llyskilde, hvor man du måler hvor fotoner(energi) som treffer bladene. Du kan øke PPFD-veriden ved å tilføre mer lys eller flytte lyset nærmere plantene
På bildet under kan du se hvilken lysfordleing plantene ha bruk for.

Planternes lys



Dette betyr at alt lys som er grønnt, gult eller oransje er stort sett uten betydning for plantene. I vårt sortiment lyser de fleste prisvennlige vekstlysene bare rødt og blåt, som regel med en fordeling på 3:1, dvs 3 røde dioder for hver blå diode.

Dette gir en optimal og lik lysfordeling til plantene. Gjenerelt er anbefalingen at det røde lyset skal ligge mellom 620 – 670nm og det blå lyset mellom 400 – 465nm.

Når du blander rødt og blått lys vil lyset være rosa.







Fordelen med vekstlys med rosa lys er at de er veldig energi- og pris effektive, ift hvor mye vekstpotensila du får for pengene dine.

Disse vekstlysene bruke bare strøm på det lyset som plantene har bruk for, hvilket betyr at strømmen brukes mere effektivt enn sammenlignet med f eks. Kaldt hvitt lys.


vekstlys med rosa lys

Det største minus med det rose lyset er at det ikke er særlig behagelig å titte på. Derfor anbefaler vi at disse produktene bliver brukt der hvor ikke skal være hele tiden.


Andre av våre vekstlamper har derfor fått tilførst et hvidt lys, til å supplere det røde og blå lyset. Dette betyr ikke særlig mye for plantene, men gjør at lampene kan brukes andre steder i hjemmet, uten at det blir slitsomt å se på.
Dessuten gjør det hvite lyset at plantene ser naturlige ut, og at man dermed lettere kan se om de trives. Det hvite lyset gjør også at plantene, mange ganger, fremstår dekorative.







koldlys spektrum graf

Kan man bruke kaldt hvitt lys som plantelys?

Vi får ofte spørsmål fra kundene våre om de kan bruke vanlige armaturer, som regel med kaldt hvitt lys, som vekstlys. Dette kan du fint gjøre ut fra mottoet at «alt lys er bedre enn ingen lys».

Som du kan se på bildet under, så har kaldt hvitt lys, ca 6000K, veldig mye blått lys i sitt lys spekter. Det kan derfor fint brukes til plantenes tidlige vekst. Det mangler dog det røde lyset som plantene har bruk for i de senere vekstfasene.

Du skal også være oppmerksom på at kaldt hvitt lys også vil fremstå ubehagelig å se på, bare ikke like ubehagelig som rosa lys.





Varmt hvidt lys spektrum graf


Varmt hvitt lys

Du kan også bruke et varmt hvitt lys, ca. 3000K, da dette har mye av det røde i sitt lys spekter, se bildet under. Det varm hvite lyset gir det lyset som plantene har bruk for i de senere vekst, blomstring og modnings fasene deres.

Om du blander kaldt hvitt lys og varmt hvitt lys kan du stort sett treffe det lys spektret som plantene har bruk for.

Men sett fra at prissynspunkt, vil dette ofte koste det samme eller mer, enn de mer prisvennlige vekstlys variantene i vårt sortiment. Dessuten vil du få et strømforbruk som er en del større enn en tilsvarende variant av vekstlys.



Hvorfor bruke vekstlys?

Behagelig lys eller rosa lys?

Mange liker ikke det lyset som våre prisvennelige vekstlys lager, og vekstlysene blir derfro ofte plassert i et rom for seg selv. Alternativet er å velge vekstlamper med hvitt Full Spectrum lys.

Det vil si at lyset ligner vanlig hvitt lys, pga fargen på lyset. Fordelen her er at lyset er behagelig å se på, uten at du går på kompromi med det lyset som plantene har bruk for.
Dessuten er de ofte kraftigere og kan dekke et større areal enn de prisvennlige variantene. 

Setup, reoler m.m.?

Kun fantasien setter grenser for hvordan du kan organisere dine vekstlys. Fra enkle oppsetninger på bord til spesial lagde telt, og alt der i mellom. Et populært valg blannt våre kunder er simple stålreoler fra et byggemarked med MDF hyller eller reolsystemer fra IKEA i tre eller metal.
Om du mangler inspirasjon skal du ikke lete lenge på f eks, Pinterest eller Instagram før du finner et hav av inspirasjon. Vi har også et bredt sortiment av tilbehør som kan hjelpe deg med å montere vekstlysene på de fleste overflatene.

Hvilke muligheter har jeg?

Du har veldig mange muligheter. Du er kun begrenset av din egen fantasi og hvor mye penger du øsnker å bruke. Det er vår anbefaling du avklarer dine ambisjoner før du går igang.
Har du vanskeligheter med å vurdere hva du har bruk kan du alltid kontakte oss, enten på telefon eller epost. Vi står klar til å hjelpe deg. 

Høyde over planten?

Overordnet sett miser vekstlys fort lysstyrken sin på bladene, jo høyere de henger. Som tommelfingerregel blir lysstyrken 4 ganger høyere, hver gang du halverer avstanden nedover. Våre prisvennlige og mindre kraftige vekstlys skal sitte relativt nærme plantene for å være effektive.

Den anbefalte høyden fremgår ofte på de enkelte produktene, da det ofte er avhengig av hvor kraftige vekstlyset er. F eks, skal våre minste modeller maks sitte 25 cm over toppen av plantene for å være effektive. 

Vekstlys skal som regel henge opp slik at du kan justere lysmengden over tid, enten ved å dimme eller heve /senke lyset. Dermed sikrer du at plantene får den riktige lysmengde, i forhold til der de er i sin livssyklus.

Det er særlig viktig at du er oppmerksom på høyden over plantene år jobber med unge planter og kraftige vekstlamper. Henger de for nærme riskierer du at plantene enten dør eller blir svidd. Husk derfor alltid å sjekke ut hvor mye et vekstlys yter før du kjøper det, slik at du kan planlegge hvor og hvor høyt den skal henge.

Skal vekstlyset være skrudd på hele tiden?

Planter har som alle andre levende organismer bruk for å hvile seg. Det er en stor missforståelse at vekstlys skal være skrudd på 24/7, for at du kan få det maksimale utbyttet av planten. Alt etter hvilken planter det er snakk om, og hvor denne er i sin vekstsyklus, anbefaler vi ikke at vekstlyset er skrudd på mer en maksimalt 10 -16 timer i døgnet. Får plantene mer lys enn dette risikerer du at plantene vil visne eller i verste fall dø.

Kan jeg bruke dimming eller timer?

Hvis du har lite plass til rådeighet til dine vekstlys og samtidig ønsker et kraftig lys til plantene din, kan det være en god ide å velge et vekstlys med dimming. Du unngår dermed at du skal heve eller senke vekstlyset etter plantenes vekstsyklus. Du kan kjøpe vekstlys med dimming enten som innebygd i lamper eller som en controller du kobler til f eks LED strips eller aluprofiler.

Ønsker å gi plantene dine en stabil døgnrytme kan du med fordel bruke en timer til å styre når lyset er skrudd av og på. Husk at timeren må være godkjennt til LED. Det finnes timere som kan styre via app på smarttelefon eller nettbrett eller andre som har display som gjør det mulig å innstille og styre lysmengden og tiden til akkurat dine planter.

Hvordan monterer jeg vekstlys mitt?

Du kan montere vekstlyset ditt på mange forskjellige måter. Fra helt enkle løsninger med klips og holdere, til avanserte systemer med taljer mv. De større vekstlampene kommer som regel levert med egnejusterbare wireoppheng eller taljer systemer.
Dette skyldes at disse lampene er temmelig kraftige og kræver at du kan justere høyden i forhold til hvor plantene er i vekstsyklussen. I vår nettbutikk finner du et bredt sortiment af tilbehør som kan hjelpe deg med å fine den løsningen som passer ditt behov best.

Hvor mye lys skal planten min bruke?

Den presise mengde lys osm palnten din skal bruke, kommer an på hva slags plante du har, og hvor i vekstsyklussen planten er. I bunnen af denne bloggen finner du et skjema som viser lys behovet for forskjellige planter.

Lys er bare én faktor

Når du skal velge det vekstlyset som best passer til ditt behov, er det viktig at du husker på at vekstlyset bare er en faktor. Det er like viktigt at plantene får den næringen de har bruk , f eks fra jorden eller vannet de er plantet i. Alt etter hva slags plante du har stiller det forskjellige krav til luftfuktighet, ventilasjon, temperaur mv.

Vekstlyset er en viktig del, og kan, i samarbeidet med de andre faktorene gi deg de beste forutsetningene for vekst hos planten din. Det er med andre ikke altis nok, bare å kjøpe et vekstlys og noen urter i butikken og sette opp alt sammen i vinduskarmen.

 



Spiring

Hvilken type dyrkning kan jeg bruke LED vekstlys til?

Kan jeg bruke vekstlys til spiring?

Det er veldig mange som velger å bruke vekstlys til å spire de plantene de vil plante ut i kjøkkenhagen hagen eller drivhus i løpet av våren og sommeren. Gjennom spiring inne under vekstlys gir du plantene de beste fordelene ift å vente de det er varmt nok ute.

Plantene og blomstene blir fortere store og robuyste no til å kunne bli plantet ut, med en gang været tillater det. Visse planter og blomster kan kreve ekstra varme for å spire skikkelig, f eks fra en varme matte. Vekstlys kan med fordeel også brukes sammen med sollys til spiring. Får plantene nok lys før de plantes ut blir de robuster, uten at de blir lange og ranglete.

Kan man dyrke plante til høstning med vekstlys?

Hvis plantene du vil dyrke får de riktige vekstbetingelsene, kan du fint dyrje frugt og grønnt hjemme ved hjelp av vekstlys. Det enkleste eksemplet er urter eller microgreens, men du kan også dyrke f eks. chilier eller tomater. Det er en veldig god ide om du velger å bruke «dverg» varianter av de plantene du ønsker å dyrke.

Dette skyldes at disse planter ikke fortsetter med å vokse i hele livssyklussen men slutter når de er små og buskete. Utbyttet blir ofte samme størrelse og mengde som deres store og ranglete motparter.

Se vår oversikt over forskjellige planter og lysbehovet deres her

Kan jeg bruke vekstlys sammen med hydroponi?

Hydroponi og vekstlys er mildt sagt et «match made in heaven». I hydroponi dyrker du planter direkte i vann. Planter spirer i et vekstmedie, vanligvis Rockwool eller jute. Vannet tilføres en næring som passer til de plantene du ønsker å dyrke og denne suges opp av plantenes røtter som ligger direkte i vannet.

Vekstlys kan være med til å styrke denne prosessen, slik at du kan oppnå et bedre resultat og styre prosessen enda mere nøyaktig. Hydroponi blir mer ogmer utbredt, både i hjemme, men også proffessjonelt.

Fordelen er at du kan dyrke grønnsaker, der hvor du har bruk for dem, og mye mer intensivt enn ved konvensjonelt landbruk eller kjøkkenhage. Dessuten er produksjonen beskyttet fra vær og vind, og kan tilpasse det du ønsker å dyrke.

Kan vekstlys skaleres?

Det bliver mer og mer vanlig, også i Norge, å bruke vekstlys i proffesjonelle drivhus. Det finnes vekstlys i alle prisklasser og vanskelighetsgrader. Som regel kan disse enhetene innstilles til mange forskjellige parameter. Dukan se vårt sortiment av proffesjonelle vekstlys her.   

Kan jeg bruke vækstlys til mine oliven- citrustræer om vinteren?

Du kan med fordel bruke vekstlys til din oliven- og sitrustrær om vinteren. Særlig sitrustrær krever mye lys og vekstlamper kan  dekke dette behovet når solen er borte. 



Hvor mange μmol/DLI /PAR skal planten min bruke?

I dette kapitlet vil vi beskrive hvor mye lys forksjellige planter har bruk. Før vi gjør det vil vi kort beskrive hvordan du selv kan regne ut hvor mye lys planten din skal bruke.
DLI er betegnelsen somn brukes for å anngi hvor mye lys en plante har bruk for på et døgn.

For å beregne DLI tar du antal umol/m2/s som ditt vekstlys gir og ganger med antall timer som det er skrudd på. Etterpå ganger du dette tallet med 0,0036 (3600/1000000) eller sagt på en annen måte, antall sekunder i en time dividert med 1 milion.
Formlen blir: umol/m2/s x timer x 0,0036

Men hav kan jeg bruke dette til? Jo, skjønner du, hvis du har en plante som skal bruke en DLI på 18 ved 16 timers lys pr dag og ditt vekstlys gir 417umol/m2/s ved en høyde på 90 cm, så får du en DLI på 25. Med andre ord så får planten din for mye lys ift det den har bruk for. Hvsi du der i mot hever vekstlyset til 120 så avgir den 325 umol/m2/s, som gir en DLI på 19.
Dette er nesten det som planten din har bruk for, og har du et dimbart vekstlys, kan du skru litt ned og du treffe nesten helt riktig.

Om du gjerne vil gjøre dette lett for deg selv, kan du selvfølgelig bruke denne DLI beregneren til å lage beregningen for deg. Det eneste det krever er at du vet hvor mang umol/m2/s vekstlyset ditt avgir i forskjellige høyder og hvor mye DLI planten har bruk.

I bunnen av bloggen finner du et skjema over de vanligste plantene. Om planten din ikke er i skjemaet kan vi anbefale at du søker på engelske nettsider med den planter du har og DLI.

Prøv deg fram

Vår anbefaling er at du prøver deg fram. Det kan fort bli veldig teknisk og uoverskuelig, men du også velge å bruke det som inspirasjon. Mange planter er i samme plantefamilie, du finner en oversikt over plantefamilier her (dansk nettside) Hvis du synes det er vanskelig å finne informasjon om akkurat den planten du har, kan du bruke en annen plante fra samme familie som utgangspunkt og ta den der fra.

Husk også å undersøke om det er noen spesielle forhold som er viktige for den planten du har, f eks varme, luftfuktighet eller ventilasjon.


chili plante

Chili og tomater

Chili og tomater er i samme plantefamilie, nattskyggefamilien. Dette betyr at du som utgangspunkt kan bruke samme verdier til begge typer planter. Om du ønsker å dyrke disse plantene inne, at du velger dverg varianter av plantene. Grunnen til at vi anbefaler dette er at du at plantene blir mindre og buskete, men gir like mye utbytte som vanlige planter. Utbyttet er vanligvis også like store som dem du finner på de vanlige variantene.

Anbefalt DLI: 20 – 50

Anbefalt umol/m2/s: ca. 600

Maksimalt antall timer med lys: 18 timer.


jordbaer plante

Jordbær

Jordbær tilhører rosenfamilien. Her vil vi igjen anbfale dverg varianter til bruk inne, da de er bedre tilpasset bruk inne, uten at du får et mindre utbytte.

Anbefalt DLI: 17 – 25

Anbefalt umol/m2/s: ca. 300

Maksimalt antall timer med lys: 18 timer

Urter

De fleste urter tilhører læbeblomstfamilien.

Anbefalt DLI: 10 – 17

Anbefalt umol/m2/s: ca 175

Maksimalt antall timer med lys: 18 timer


salat

Salat

De fleste typer salat tilhører kurvblomstfamilien. Salat er en veldig vanlig plante å dyrke inne i hyrdroponiske annlegg. Salat vokser fort og gir et bra utbytte.

Anbefalt DLI: 10 – 17

Anbefalt umol/m2/s: ca 280

Maksimalt antall timer med lys: 18 timer


Spiring

Spiring av frø under er veldig vanlig, da det gir plantene en tyvstart ift spiring direkte i jorden. Det kan være store forskjeller på hva frø har bruk for, for å kunne spire. Derfor er det vår anbefaling at du undersøker dette før du kjøper et vekstlys.

Anbefalt DLI: 6 – 15

Anbefalt umol/m2/s: ca 120 – 150

Maksimalt antall timer med lys: 18 timer

Overvintring av citrus- og oliventræer

Det er en veldig god ide å supplere lyset til oliven- og sitrustrærne dine med vekstlys. Dett gjør det mulig å sikre at trærne klarer seg gjennom vinteren.

Anbefalt DLI: 20 – 30

Anbefalt umol/m2/s: ca 500

Maskimalt antall timer med lys: 8 – 12 timer

Andre grønnsaker, frukter og urter

Plant

Typical DLI

Minimum DLI

High DLI

Typical U/mol

Minimum U/mol

High U/mol

Ærter

18

15

30

417

347

694

Agurk

21

15

30

486

347

694

Appelsiner

21

18

30

486

417

694

Basilikum

18

15

27

417

347

625

Bønner

18

15

30

417

347

694

Citron

21

18

30

486

417

694

Dild

15

12

21

347

278

486

Figner

18

15

30

417

347

694

Grønkål

15

12

21

347

278

486

Hvidløg

15

12

21

347

278

486

Ingefær

12

9

18

278

208

417

Jordbær

18

15

27

417

347

625

Koriander

12

9

18

278

208

417

Laurbær

18

15

24

417

347

556

Lavender

18

15

24

417

347

556

Lime

21

18

30

486

417

694

Mikrogrønt

9

6

14

 150

100

250

Mynte

15

12

21

347

278

486

Oliven

18

15

30

417

347

694

Oregano

18

15

24

417

347

556

Peberfrugt

21

15

30

486

347

694

Persille

12

9

18

278

208

417

Purløg

15

12

21

347

278

486

Radise

18

15

24

417

347

556

Rosmarin

15

12

24

347

278

556

Safran krokus

15

12

24

347

278

556

Salat

12

9

18

278

208

417

Salat (Hoved)

12

9

18

278

208

417

Salat (pluk)

12

9

18

278

208

417

Salvie

18

15

24

417

347

556

Selleri

12

9

21

278

208

486

Squash

21

15

30

486

347

694

Timian

15

12

24

347

278

556

Tomater

21

15

30

486

347

694

Tomatillo

21

15

30

486

347

694

Squash

21

15

30

486

347

694

Relaterte til: Vekstlys og hydroponik